Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

Filter op:
  • 20240229_SCKCEN-Impact medical discharge on environment-Water treatment plant.jpg
    29 februari '24

    SCK CEN belicht langetermijneffecten van radio-isotopen in rivieren en versterkt bescherming van mens en natuur

    Nieuwe methode om impact van medische radiofarmaceutica op milieu te beoordelen

    Krijg je in het ziekenhuis een diagnose of behandeling met medische radio-isotopen, dan belandt na je toiletbezoek een kleine hoeveelheid radioactiviteit in het riool. Wat als we in de toekomst meer zulke medische stoffen gaan gebruiken, blijven de bestaande beschermingsmaatregelen ook dan effectief? Nieuw onderzoek van het Belgisch nucleair onderzoekscentrum SCK CEN biedt een manier om de veiligheid van lozingen te beoordelen. In het kader van het Europese SINFONIA-project onderzochten experts proactief de langetermijneffecten van afvalwater uit ziekenhuizen op het milieu en de menselijke gezondheid. De uitkomst is een nieuwe methodologie om de mogelijke impact op mens, dier en omgeving nauwkeuriger te beoordelen. “Bijzonder handig om de impact van toekomstige, nieuwe medicijnen op het ecosysteem te voorspellen en waar nodig de regelgeving proactief aan te passen,” benadrukt Jordi Vives i Battle, expert impactstudies bij SCK CEN. 

  • 20240214_SCK-CEN-x-CRM-Group---SMELD
    13 februari '24

    Nucleaire smeltoven krijgt ook groen licht van Europa

    SCK CEN en CRM Group stimuleren met nucleaire oven circulaire economie in ontmanteling 

    De Europese Commissie zet het licht definitief op groen voor de Belgische, nucleaire smeltoven voor onderzoek. Die oven zal een circulaire economie in nucleaire ontmanteling bevorderen, omdat het méér metaal een tweede leven kan bezorgen dan de huidige smeltingstechnieken toelaten. “De Europese beslissing herbevestigt het maatschappelijke belang van ons project”, klinkt bij het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN en de onderzoeksinstelling Centre de Recherches Métallurgiques (CRM Group). 

  • SCK  CEN  -  Lancering Pantera (2022)
    13 februari '24

    PanTera tekent overeenkomst met Bayer voor de levering van actinium-225

    Overeenkomst wijst op de unieke capaciteit van PanTera om radiofarmaceutische sector te ondersteunen en nieuwe kankerbehandelingen tot bij de patiënt te brengen

    PanTera, de Belgische joint venture opgericht door IBA en SCK CEN om de grootschalige productie van alfastralers veilig te stellen, kondigt vandaag aan dat ze een contract met Bayer ondertekende voor de levering van actinium-225. De leveringen starten vanaf de tweede helft van 2024.