Spirulina, de superbacterie

Spirulina, de superbacterie

Spirulina is een van de kleinste, oudste en meest robuuste levensvormen op aarde. Deze fotosynthetische cyanobacterie produceert ongeveer 60 % van de zuurstof op aarde. Onder de microscoop ziet de bacterie eruit als een groen spiraaltje, vandaar de naam 'spirulina' (in Latijn Arthrospira sp).

 

Spirulina komt van nature voor in onder andere Oost- en West-Afrika, Mexico en Zuid-Azië en kan worden geoogst uit natuurlijke zoute meren.

 

Rijk aan essentiële voedingstoffen

 

In het westen kennen we spirulina vooral als voedingssupplement en als opkrikker van het immuunsysteem. Het groene goedje is dan ook rijk aan essentiële voedingstoffen, waaronder:

  • Vitamine A, C, E, K, B1, B2 en B6
  • Mineralen: calcium, magnesium en ijzer
  • Hoogwaardige en makkelijk op te nemen eiwitten (proteïnen)
  • Essentiële vetzuren GLA, DHA en EPA
  • Antioxidanten

De eiwitconcentratie van spirulina is ± 70 %; de hoogste van alle voedingsmiddelen! Dit maakt spirulina ideaal bij een tekort aan proteïnen in de voeding, wat typisch is in ontwikkelingslanden. Maar nog belangrijker zijn de hoge hoeveelheden ijzer en vitamine A, de twee elementen die het meest ontbreken bij ondervoeding.