FR EN
kerstbal

2017 was een bijzonder jaar vol nieuwe wetenschappelijke uitdagingen. Initiatieven rond nucleaire geneeskunde en nucleaire applicaties vormden de hoekstenen van ons succes. Ons onderzoek legt de nadruk op de maatschappij. Daarom ontwikkelen we duurzame technologieën voor de samenleving van vandaag én morgen. We zijn ervan overtuigd dat we samen onze doelen bereiken door continu baanbrekend onderzoek.

Wij wensen u en uw familie het beste voor de feestdagen!

Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK•CEN

Academy
Academy

Het overdragen van kennis en ervaring aan volgende generaties is een van de hoofdtaken van ons onderzoekscentrum. De SCK•CEN Academy for Nuclear Science and Technology begeleidt jonge wetenschappers, organiseert wetenschappelijke opleidingen en biedt trainingen aan op maat van professionals.

Meer info
medical
Medical

Geneeskunde en gezondheid zijn altijd al het middelpunt van onze activiteiten geweest, maar het belang ervan stijgt nog steeds op het SCK•CEN. Naast de productie van verschillende soorten medische radio-isotopen voor diagnose en behandeling van kanker, werkt ons onderzoekscentrum hard om de bescherming van mens en milieu tegen ioniserende straling te verbeteren. Onze wetenschappers proberen de stralingsdosis voor patiënten en medewerkers tijdens een medisch onderzoek tot een minimum te beperken en toch de kwaliteit van de gezondheidszorg steeds te verhogen.

Meer info
BR2
Belgian Reactor 2

Sinds zijn heropstart in juli 2016, na een grondige modernisering, is de Belgische Reactor 2 (BR2) klaar om zijn essentiële rol in de technologie voor minstens tien jaar terug op te nemen. Deze unieke onderzoeksreactor is verantwoordelijk voor de nucleaire veiligheid van kerncentrales en voldoet aan de groeiende wereldwijde vraag naar medische radio-isotopen die essentieel zijn voor de diagnose en behandeling van kanker. Bij zijn lancering in 1961 was BR2 een wereldprimeur. Dankzij deze renovatie behoudt hij zijn rol van state-of-the-art onderzoekinfrastructuur ook in het buitenland.

Meer info
myrrha
MYRRHA

Momenteel is het project MYRRHA, het innovatieve hart van ons studiecentrum, in volle ontwikkeling op het SCK•CEN. Deze multifunctionele bestralingsinstallatie is wereldwijd het eerste prototype van een kernreactor die wordt aangedreven door een deeltjesversneller. Hij zal onder meer instaan voor de ontwikkeling van nieuwe duurzame technologieën en toepassingen. Met MYRRHA zal België nog minstens vijftig jaar zijn pioniersfunctie op het gebied van vreedzame nucleaire toepassingen kunnen behouden.

Meer info
Space
Ruimte

Het SCK•CEN ondersteunt astronauten door observatie en onderzoek van de extreme omstandigheden buiten de atmosfeer. Ons onderzoekscentrum draagt bij aan het onderzoek naar de gezondheid en de leefomgeving van astronauten. In december werd een kleine bioreactor naar het International Space Station gestuurd voor ons Artemiss experiment.

Meer info